13 Ağustos 2012 Pazartesi

Kitap Vitrinindeydik...

Tunca Çaylant yazdı... Kitap Vitrininde..

"İstanbul’da Rock Kültürü -Yeraltından Yeryüzüne-, türünün meraklıları için hazırlanmış bir araştırma ve yazarı Melike Aslı Şahinsoy’un da ilk kitabı. Aslen yazarın yurtdışındaki yüksek lisans programı için hazırladığı tezi olan araştırma, rock müzik kültürünü ve bu kültürün İstanbul’daki seyrini farklı açılardan ele alıyor.

Araştırmasının asıl sorusunu “İstanbul’daki rock kültürü neden ve nasıl değişmiştir ve şu andaki konumu nedir?” olarak belirleyen Şahinsoy, bu soruya yanıt ararken ilk önce rock müziğin dünyada ortaya çıkış süreci, rock müzik dinleyicilerinin kişilik profilleri, bu profillerin toplumsal ölçekte yeraldığı sosyo-ekonomik katmanlar ve rock’ın karşı- kültür, alt-kültür formlarını alması ve “öteki” kavramıyla rock müziğin nasıl ilişkili olduğu noktalarını inceliyor.

Bu bölümde elde ettiği bulguları İstanbul ölçeğine indirirken nasıl kullandığından ve genel olarak metodolojisinden bahseden yazar, Türkiye’de pop ve arabesk kültürü üzerine yapılmış akademik çalışmalar varken; rock müzik kültürüyle ilgili yeterli akademik çalışmanın bulunmamasına da dikkat çekiyor.

İstanbul’daki rock kültürünü incelerken İstanbul’a hakim diğer kültürler olan Pop ve Arabesk ile karşılaştırmaları kullanmaktan çekinmeyen yazar, bu yaklaşımını yine rock müzik dinleyen insanların oluşturduğu stil ve tercihleri üzerinden destekliyor.

1990’lı yıllarda İstanbul’un, rock kültürünün ülkemizde edindiği yerin kalbi olduğuna değinen araştırmada, bu müziği dinleyen insanların oluşturduğu alt kültürün, 1999 yılındaki Satanist Cinayetleri’yle beraber rock müziğin satanizmle bağdaştırılması sonucu, nasıl bir anda ülke gündemine oturduğu ayrıntılı olarak ele alınmakta. Bu olayın rock müziğe bakış açısını negatif etkiler gibi gözükse de, sonraki yıllarda toplumun her türden kesiminin ilgisini çekmesi sonucu, bu müzik türü ve kültürünün yeraltından yeryüzüne çıkmaya başlaması ve popülerleşmesini beraberinde getirdiğini de ortaya koyuyor.

Son yıllarda yapılmış nokta atışı bir araştırma olarak gözüken İstanbul’da Rock Kültürü -Yeraltından Yeryüzüne-, yazarının kendi ilgi alanına da giren bir konu hakkında ürettiği kayda değer bir çalışma. Sadece akademik sunu anlamında değil, konuya ilgili genel okur profiline de hitap etmesi bakımından da; türün meraklılarının beğenisine sunulmuş." 

Tunca Çaylant


kaynak: http://www.kitapvitrini.com/istanbul-da-rock-kulturu-n74.html

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...