4 Ekim 2012 Perşembe

Tribute to Kurt Cobain..// Duvarımdaki Kurt Cobain'e...


Geçen gün bazı şeyleri atmak koşuluyla giriştiğim bir kitaplık toplamasında karşılaştım Kurt Cobain-Nirvana günlüklerimle...o günlerime, teenage zamanlarıma geri götürdü beni o küçücük kağıt parçalarına renkli kalemlerle yazıp soyut çizimlerle süslediğim nihilizm kokan kısa metinler, şarkı sözleri, acı çeken dizeler..

gençlikte daha doğrusu ergenlikten hemen sonra bizi genelde amaçsızlığa, hiçliğe iten nedir merak ediyorum. O zaman asisindir, kalıplara karşısındır, sürekli isyan eder ruhun, beynin..her düzene her-izm'e şüpheyle yaklaşır, sorgular ve sonunda da bir hiçliğe nihilizmin ta kendisine kapılırsın..80'lerde doğmuş, 90lı yıllar gençlikleri genelde Nirvana ile başlardı bu başkaldırışa, 90lara damgasını vurmuş grunge akımından nasibini fazlasıyla almış gençlerdik hepimiz.. 90lar gerçekten de "Smells Like Teen Spirit" zamanlardı.Kurt Cobain'in çatallaşmış sesiyle kendi duygularını açığa çıkarmak, duvarlarını onun genelde acı çeken portreleriyle süslemek, yeşil salaş örme bir hırka çekmek üzerine, beyaz çerçeveli güneş gözlükleri takıp oduncu gömlekler veya çizgili tişörtler giymekti..

Nirvana'nın albümlerini almaktı İzmir Kelepir kitabevinden, sırasıyla..ve her defasında büyük heyecanla içini dışını inceleyip mutlu bir şekilde eve dönmekti dinlemeye can ata ata..sonra gitarda onun şarkılarını tıngırdatmaya çalışmak ve sessizce mırıldanmaktı güzel olan. Öldüğünde onun için yas tutmak, hayatının merkezine koyup nasıl öldüğünü araştırıp teoriler geliştirmek sonra şarkı sözlerini incelemeye başlamaktı benim için özel olan..O dönemlerde "Blue Jean"in arka sayfalarındaki okur mektuplarına kadar her yazılanı okumak ve Kurt Cobain'i duyduğunu söyleyen kıza "saçma" ile karışık garip duygular beslemek " keşke ben de duyduğuma inansam, görsem" demek, Radyo 5'te Courtney Love şarkı söylerken Kurt Cobain'in ruhunun da gelip onunla şarkı söylediğine dair söylemler duymaktı garip olan.. inanmak istemekti içindeki boşluğu doldurmaya çalışarak Kurt Cobain'e, sesine, stiline, şarkı sözlerine ve en önemlisi müziğine tutunmak ve tutulmaktı en güzel ve en özel olan.

Bu yazı Kurt Cobain'e ithaf edilmiş olup, teenage duvarımdaki dizelerinden birkaçının Türkçe çevirileriyle noktalanacaktır. Saygıyla...


"Oyuncak biftek, deneme eti                                    
Bak parlak taraftaki intihar
Kayıp zihniyet, senin tarafındayım"
                                        
..Milk It..


"Biliyorum bu yanlış
Ne Yapsaydım?
Boşluktayım
Yakınamam
Boşluktayım"

..On A Plain..


"Otur ve fesleğen Çayı iç
Ben kansız krallığım
Sıcak süt ve laksatiflerle ayaktayım
Kiraz tadında mide ilaçlarıyla"

..Pennyroyal Tea..


Kaynak: Teenage duvar notları..Bölüm 1.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...